Nieuws van de MKC "Energiecommissie"

Voor wie bekend is met ons atelier: een verbouwde werktuigloods met hoge ruimtes, wat betekend dat de warmte vooral bovenin blijft hangen. Al voordat de energieprijzen de pan uit schoten, hebben wij in elke werkruimte een "plafondventilator" opgehangen die de warme lucht naar beneden "duwt". Dat scheelde al een beetje in het gasverbruik.

En toen deden zich verschillende omstandigheden voor: corona, waardoor er maar weinig in het atelier werd gewerkt en het energieverbruik dus laag was, daarna brak de oorlog uit in Oekraine met als gevolg de torenhoge energieprijzen. Wij zijn toen direkt aan de slag gegaan met extra raam-isolatie en het installeren van energiezuinige verlichting. Ruim 50 ouderwetse TL-buizen worden vervangen door energiezuinige LED-buizen. Gevolg: beter licht en minder kosten.

Als wij met meerderen in het atelier aan het werk zijn, gaat de verwarming aan. Voorheen was dat ook het geval als iemand alleen in het atelier was, maar vanaf nu niet meer: een infraroodpaneel verwarmt alleen de persoon en niet de ruimte.

Maandelijks houden wij bij hoeveel energie wij alsnog gebruiken en werken wij aan verdere energie besparingsmogelijkheden.

 

Lex Van Wijk