Nieuws van de MKC "Tuincommissie"

Er is veel enthousiasme voor deze werkgroep. De meeste mensen hebben iets met de natuur en de tuin. Daarom zijn we gestart met een leuk groepje mensen: Marjolein, Leontien, George, Piet, Bart en Berthe. Marjolein werkt bij een hoveniersbedrijf, George houdt van tuinieren en is lid van een tuinclub, Piet doet al veel onderhoud in de tuin, Bart houdt van de natuur, Leontien is praktisch en bedenkt allerlei handige oplossingen en Berthe is tuin-en landschapsarchitect en houdt er van tuinen te ontwerpen.

Na de zomer kwamen we bij elkaar om over een plan van aanpak na te denken. Met een bos veldbloemen op tafel, koffie en thee hebben we de eerste wensen op papier geschetst.

Uitgangspunt is dat wij weinig onderhoud aan de tuin hebben. Wel willen wij allemaal een tuin waarin wij kunnen zitten, een wandelingetje kunnen maken en ruimte is voor een aantal beelden.

Het ontwerp van de huidige tuin bestond uit een aantal ronde vormen van hoog gras. Tussen het hoge gras liepen de paden. Nu keren wij dat idee om. We maaien uit het middelste hoge gras drie grote ruimten in de vorm van ovalen. de open ovalen worden op een vloeiende manier met elkaar verbonden door paden. Er zijn 2 zichtlijnen vanaf het verharde terras over de open ruimte naar het verre veld in het boerenland. 

We besloten een aantal wilgen te vellen. De wilgen staan nu te dicht op elkaar en waren enorm uitgegroeid. Verder willen we ze knotten goed bijhouden. George heeft een goed idee om een groene composthoek van wilgentenen te bouwen, achter de Hans Kuntzzaal. Vanaf augustus gaan we aan de slag. Het hoge gras wordt gemaaid, de ovale vormen worden uitgezet en later gemaaid, de composthoek wordt gebouwd. We planten ook 2 fruitbomen. Tot slot wordt het onkruid op het terras en langs de Hans Kuntzzaal weggehaald. 

Half oktober was de tuin klaar en zal in het voorjaar en de zomermaanden 1x per 2 weken worden gemaaid. Een tuin voor iedereen: de kunstenaars, de kunst en de bezoekers van het Montfoorts Kunstenaars Collectief.

Berthe Jongejan